Hírlevél Feliratkozás

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*

Gyakran felmerülő kérdések

Gyakori kérdések

Itt megpróbálok minden érdeklődőnek kielégítő tudást adni.

Kérem önöket írják meg mi hiányzik, mire szeretnének választ kapni.

 

Kenderbeton összetétele:

Kenderpozdorja, kötőanyag és víz megfelelő arányú keveréke. A kötőanyag mész alapú, alap esetben cement mentes. Léteznek cement tartalmú kötőanyagok is. Pl. Francia, Angol gyártású kötőanyagok stb. - de mindegyik mész alapú.  Kötőanyag mennyisége függ a felhasználás területétől. A falazatba 1:2 arányban, födémbe aljzatba, ahol nem lényeges a nagyobb szilárdság ott 1:1 arányban keverendő. A víz mennyisége tapasztalat útján. 

Anyaggal kapcsolatos kérdések:

K: Mennyibe kerül felépíteni egy kenderházat?
V: A kenderházak kulcsrakész kivitelezése generálkivitelezővel kb 393e Ft/ hasznos alapterület négyzetméter, amely sajnos  27%-os ÁFA-val megterkelt. Meg lehet oldani az ennél kedvezőbb felépítést is pl. saját szervezésben, vállalkozók koordinálásával, saját vagy családtag munkájának igénybevételével. Ez érvényes a tégla épületekre is. Kifogásként érkezhet, hogy esetleg fele ennyiből meg lehetne csinálni… Jóval olcsóbban megépíthető egy kender vagy bármely más ház saját szervezésben, hiszen a fenti ár, amiről most mi beszélünk, az egy generálkivitelezői ár. Akinek van lehetősége, ideje, energiája “csinálni”, szervezni, az építkezésben részt venni, akkor nyilván ennél olcsóbb a négyzetméter ár! Tehát érdemes csinálni, nem csak csináltatni!

K: A kenderből régi épületeket is lehet renoválni?
V: Igen, a kendercell felhasználható töltőpanelek készítésére történelmi favázas épületeknél vagy akár kő, szikla bármilyen régi épület renoválására, mert nem folytja le az anyagot.

K: Milyen magasra lehet tervezni egy kenderházat?
V: A kenderfal nem teherbíró, tehát a korlátozás csak a szerkezet építhetőségére vonatkozik. Építettek már 5 szintes 61 lakásos társasházat is.

K: Mennyi CO2 van bezárva a kenderházba?
V: A szórással felhordott kendercell körülbelül 110 kg szén-dioxidot köt meg köbméterenként. A redőnyözött és öntött kendercell kb. 110 kg-165 kg közötti CO2-t attól függően, hogy az építés során milyen mértékben tömörödik.

K: A kenderből készült épület lélegző?
V: Igen. A lélegző szót gyakran használják a kenderből készült  épületek leírására. Az anyagok többféleképpen kezelik a nedvességet (vízgőzáteresztő képesség, kapilláris képesség). A kenderház mindezen területeken jól teljesít, így képes egészséges, belső környezetet biztosítani.

Fenntarthatósági kérdések:

K: A kenderház kártevőktől mentes?
V: Igen, a kötőanyag véd a rágcsálóktól, rovaroktól és az általuk terjesztett fertőzésektől, mivel a kötőanyag  mésztartalma miatt a kendecellt-kenderbetont nem támadják meg a kártevők.

K: Hány évig marad fenn egy kenderház?
V:Az ásványi kötőanyagokkal, például mésszel vagy agyaggal kevert növényi alapanyagok évezredek óta használhatók. Tudjuk, hogy a kötőanyag hatása (magas ph és jó kapilláris / gőzáteresztő képesség) tökéletes környezetet teremt a kender megőrzéséhez. Megfelelő kivitelezés esetén évszázadokig maradhat fenn.

Építési kérdések

K: Építhető kenderház télen?
V: Igen, feltéve, hogy a hőmérséklet nem alacsonyabb, mint 5 ° C, és az anyag védett a fagytól és a heves esőktől.

K: Hogyan találhatok vállalkozót, aki felépíti a kenderházam?
V: Mivel a technológia nem bonyolult, ezért bármilyen kivitelező el tudja sajátítani. Legegyszerűbb, ha az építés környékén található kivitelező építi fel a kenderházakat, mert így a legköltséghatékonyabb. Több kivitelező cég vállal kenderház építést, de a távolságok miatt érdemes környékbeli kivitelezővel építtetni.

K: Milyen magasra lehet építeni egy nap alatt a kenderfalat?
V: Tapasztalatok alapján másfél méterre,  20 cm-es tömörítésekkel 55-65cm vastagságban körbemegyünk az épületen, és akár mégegyszer 55-65cm  tehetünk rá. A fújásos technológiával nincs korlát.

 

K: Mennyi ideig tart a kenderfal száradási ideje?
V: tíz centiméterenként kb. egy hónap.

 

Honlap készítés