Hírlevél Feliratkozás

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*

Kenderbeton ház ami nem éghető

Tűzálló kenderház

 

Több nemzetközi vizsgálat megállapított, hogy a kenderbeton gyakorlatilag nem éghető. Egy keletkezett tűz esetén arra is lesz időnk a tűzoltók felhívása után, hogy letusoljunk és egy gyors pakolás után elhagyjuk a házat, vagy lesiessünk az emeletről. 

 

Kenderbeton égése 

"Kender és mész fal....4 óra nyílt láng 650 °C-on. 2°C fok  hőmérséklet emelkedéssel járt a túloldalon, égés nélkül. 

Engedéllyel végignézhettem az ÉMI laboratóriumában a kenderbeton tűzvizsgálatát. Az eredmény B0. Az anyagban található szerves összetevő miatt nem is lehetett jobb minősítést adni. Szerintem pedig gyakorlatilag nem éghető. Lángterhelés alatt az anyag nem lángolt, nem csöpögött csak izzott. Füstgáz alig keletkezett. A vizsgálat végén a 10 cm-es elemet már negyed óra után ki lehetett venni. A kivételt a hátuljánál megfogva végeztük kesztyű nélkül. Engem nagyon meggyőzött. 

 Az Egyesült Királyság területén BRE Global laboratórium vizsgált egy fa vázszerkezetes kenderbeton falat. A vizsgálati során 73 perc után esett szét a kenderfal. 

Kenderfal égésvizsgálat

 Tesztfal 3m x 3m x 300 mm. 135KN erőhatásnak tették ki, folyamatos lángterhelés mellett. Egy pár képen látható a vizsgált kenderfal

Kenderfal égésvizsgálat

 

 A Magyar jogszabályok számos ponton szabályozzák az épületekbe beépíthető anyagok jellemzőit elvárt tulajdonságait. 

 Az egyik legfontosabb a hatóságok részéről a beépített anyag, tűzállósága. Mi Magyarok ebben is élen járunk. Nálunk csak akkreditált labor által vizsgált anyagok építhetők be. Ezért ahhoz, hogy a kenderbetont mint építőanyagot hazai alkalmazásban tudjuk felhasználni, itthon be kellett vizsgáltatni. Alább közzéteszem a tűzvizsgálati eredmény egy oldalát, ahol a lényeg található. 

Tűzállósági besorolása a kendercellnek:  B-S1-d0

 

ÉMI kenderbeton tűzvizsgálat

 

Honlap készítés