Beteg ház szindróma

A rossz minőségű beltéri levegő súlyosan károsíthatjaja egészségünket!

A beteg Ház Szindróma névre keresztelt jelenséget, már az 1980 as években felismerte, és vizsgálta a WHO (egészségügyi világszervezet). A beteg ház szindróma lényegében azt jelenti, hogy a beltéri levegő összetevői egymás hatását felerősítve komoly egészségügyi gondokat okoznak. Önmagában minden anyag az előírt szabványoknak megfelel,

de – ÖSSZESSÉGÉBEN?

A zárt tér levegője tele van mikroszkopikus méretű allergén anyagokkal: vírusok, baktériumok, gombák, poratkák, szálló por, pollen, tisztítószerek, bútorlakkok, dezodorok illóanyagai stb….

Ezek az allergén anyagok a természetes hígulási folyamat hiányában, zárt térben koncentrálódnak.

beteg ház szindróma

 

A beteg ház szindróma lényegében azt jelenti, hogy az otthonok, irodák, óvodák, iskolák, stb.  – együttesen: belterek – levegője, azok szennyezettsége miatt, akár jelentős egészségügyi problémát is okozhatnak az ott tartózkodóknak.

 

Az emberiség története folyamán azért igyekezett hajlékot készíteni, hogy megvédje magát a környezeti hatásoktól. Időről időre azonban kiderül, hogy éppen a lakások károsak az egészségre. Mára megoldottuk a dohosság és a fénytelenség problémáját, ám az építőipar olyan anyagokat kezdett használni, amelyekről szintén bebizonyosodott, hogy hatásuk káros az egészségre Elég, ha a sokáig szigeteléshez használt, például a hullámpalában is megtalálható rákkeltő azbesztre vagy a vízvezetékeknél alkalmazott, mérgező ólomra gondolunk. De itt van a hőt a téglához képest másképp vezető, ezért úgynevezett hőhidat okozó betongerenda is, ami – ráadásul ha központi fűtéssel és rossz szigeteléssel párosul – megfelelő viszonyokat teremthet a penészesedéshez. Ha pedig nincs jól beállítva és karbantartva „mesterségesen lélegeztetett” munkahelyünk klímaberendezése, akkor az állandó zúgás mellett még a pollenek, gombák, baktériumok és vírusok megjelenésétől is tartanunk kell.

 

A rosszul megtervezett vagy nem megfelelően kivitelezett, illetve üzemeltetett munkahelyeken szemirritáció, orr- és torokszárazság, bőrpír, hányinger vagy asztmás tünetek kíséretében jelentkezik. Gyakori panasz a fáradtság, álmosság, letargia, szellemi kimerültség, fejfájás és szédülés. Épületeinket ugyanis a már említetteken túl olyan anyagokkal rakjuk teli, amelyek káros vegyületeket bocsátanak ki: szerves oldószerek és lágyítók kerülnek a légtérbe a festékekből, lakkokból és ragasztókból a falakról, a bútorokról vagy a padlószőnyegekből. A beltéri levegőt fénymásolók, egyes műanyag- és kárpitfajták, PVC-padlók, szigetelőanyagok és tisztítószerek szennyezhetik. A faforgács lemezek műgyantájából például formaldehid, a parafa felületéről poliuretán párolog.

Ehhez jön a legújabb „divat”: az energiatakarékosság jegyében igyekszünk a legjobban szigetelni a házainkat, így viszont megszüntetjük a természetes szellőzést is. A tökéletesen záródó műanyag ablakok láttán nemcsak a szén-monoxidmérgezéstől tartó kéményseprők csóválják a fejüket, de már az orvos is megkérdezheti egy látszólag minden ok nélkül köhögő gyerek szüleitől, hogy nem új házban laknak-e, ami még nem száradt ki teljesen, és nem műanyagból vannak-e az ablakok. Mert ha igen, akkor jó eséllyel indulhatott el olyan penészesedés, ami még nem látványos, ám jelenlétét az érzékeny gyermeki szervezet már jelzi.

„Ma az építészet gyakran csupán arra törekszik, hogy éppen megfeleljen az előírt paramétereknek. Ha egy háznál a megadott határértékek mindegyikénél a legolcsóbb megoldást választjuk, akkor az épületnek nem lesznek tartalékai” – mondja a Heti Válasznak dr. Zala Judit. Az Országos Epidemiológiai Központ mikológiai (gombatudományi) osztályának vezetője szerint a ház is úgy működik, mint az emberi szervezet: ha egy ponton beavatkozunk, az további változtatásokat igényel. Az osztályt gyakran keresik meg azzal, hogy mitől fekete a fal a lakásban – a gombatenyészeteknek kedvező pára az esetek nagy részében a nem megfelelő építészeti megoldások miatt csapódik le a helyiség leghidegebbé váló pontján, a falon.

A beteg ház szindróma legtipikusabb tünete a fejfájás, valamint a szem kötő-, illetve a légutak nyálkahártyájának irritációja.

Forrás: valasz.hu/itthon/beteg-hazak-18177/, 

A koncentrált rossz minőségű szobalevegő  káros hatásokat fejt ki a szervezetében:

  • első jelek általában: orrdugulás, orrfolyás, torokirritáció, köhögés, kiütés, viszketés – allergia
  • megjelenhet a fáradtság, levertség, álmosság
  • súlyosabb esetben asztmát okozhat
  • egyes rákos megbetegedés okozója is lehet

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*