Mitől lesz egy kenderház fenntartható?

Szerző: | márc 1, 2020 | Kenderház

A természetes anyagok alkalmazása óriási lépés saját ökológiai lábnyomunk csökkentésére!

Mitől lesz egy ház fenntartható?

Szén-dioxid kibocsátás? Szélsőséges időjárások? Veszélyes hulladékok? Környezetszennyezés? Civilizációs betegségek? Globális felmelegedés?  Ez csupán néhány azon globális problémák közül, amelyek egyre intenzívebben vannak jelen a Földön. Tájékozódással, megfelelő termékek vásárlásával nem is hinnéd, milyen sokat tehetsz környezetünkért!

Hogy sorolható ehhez a témához az építészet?

Például a szén-dioxid kibocsátás jelentős részéért bizony az építkezések felelősek. A mesterséges építőanyagok nem csak szerveztünk működésére gyakorolnak negatív hatást, de a környezetre is ártalmasok.

Jó hír azonban, hogy a megoldás itt van a kezünkben! Létezik ugyanis egy olyan anyag, amellyel nem csupán költséghatékony, minőségi, tartós épületeket lehet felhúzni, de mindezekre a problémákra megoldást jelent! Ilyen például a kenderház.

A természetes anyagok alkalmazása óriási lépés saját ökológiai lábnyomunk csökkentésére!

délegyházi kenderház

 

A fenntartható házak előnyei:

  • A fenntartható házak egészségesebb életteret biztosítanak, hiszen olyan anyagokból épültek, melyek kevesebb káros anyagot, rákkeltő anyagot, illékony szerves vegyületet bocsátanak ki és penész is nehezebben alakul ki ezekben az épületekben.
  • Amennyiben kizárólag természetes alapanyagokból építed a házad – legyen az kender, vályog, szalma, gerenda – nem kell aggódnod az allergiás tünetektől és egyéb betegségektől, illetve a méreganyag-mentes falazat, szigetelés miatt a károsanyag-kibocsátással sem kell számolnod.
  • Megfelelő kivitelezői munka esetén ezek a házak legalább olyan tartósak vagy tartósabbak, mint mesterséges társaik, így akár több generáció is felnőhet benne. Mivel tartós épületek, így amellett, hogy megkíméli a család pénztárcáját, csökken az új anyag előállítása során termelt szén-dioxid kibocsátás is.
  • A fenntartható házakban jóval kevesebb fenntartási költséggel kell számolni. A fenntartható házak minimális energiaigényűek pontosan azért, hogy ahogyan csak lehet lecsökkentsék a környezetre gyakorolt terhelést.
  • Egy esetlegesen elbontott kenderház például 95%-ban komposztálható, 5%-ban újrahasznosítható.

 

Röviden összefoglalva tehát nincs környezetszennyezés, hiszen minden újrahasznosítható vagy komposztálható. Nagy mértékben csökkenti a civilizációs betegségek előfordulását, hiszen nincs bennük mesterséges anyag. A kenderház, mivel természetes anyagokból készült, nem csak szén-dioxid semleges, hanem karbonnegatív is!

 

Mennyivel drágább egy ilyen ház?

A fenntartható, környezetbarát házak sokkal hamarabb kelnek el a piacon árult többi épületnél.

A végső ár természetesen mindig az igényektől függ, hiszen nem mindegy mekkora méretű, illetve milyen elemeket építünk be a házba. Ha a falakat, szigetelést természetes, időtálló anyagból készítjük, akkor már csökkentjük a későbbi kiadásokat. Nem mindegy az sem, hogy teljes mértékben kivitelezőre bízod magad vagy részt veszel-e a munkálatokban. Ha nem, akkor lehetséges, hogy a ház építésének, felújításának költsége minimálisan magasabb, mint a mesterséges házaké, viszont cserébe egy olyan otthont kapsz, amely megőrzi az egészséged, harmonikus környezetet nyújt és mindemellett szerzel egy elég nagy plusz pontot Földanyánál is.

2020.02.26. Horesnyi Szilvia, Frisch Andrea

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*


Hírlevél feliratkozás

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*