Legtöbbet ismételt kérdések

a kenderházakkal kapcsolatban

Megpróbálunk minden érdeklődőnek kielégítő tudást adni a kendeházzal, kenderbetonnal kapcsolatban.

 

Kenderházzal kapcsolatos kérdések

kenderház

Mennyire tartós a kenderház?

A kenderház alapanyaga a kendercell (kenderbeton), ami kenderpozdorja, mész alapú kötőanyag és víz keveréke. Szilícium-dioxid tartalma miatt egy folyamatosan szilárduló építőanyag. A végeredmény, egy kristályos szerkezetű, megkövesedett szerves anyag emiatt időtálló. A legrégebbi kenderház több mint 300 éves és Japánban található.

Mennyi kenderház épült fel Magyarországon?

A kenderházépítés nem rég van jelen újra Magyarországon, ezért 2019 december 31-ig négy ház készült el, amelyekbe már beköltöztek. 2020 elején további közel 10 építése van folyamatban. Ezért ennyi épült még, mert az emberek nem ismerik meg. Célunk, behozzuk a köztudatba.

Mitől más a kenderház, mint egy téglaház? Miért inkább ezt építsem?

Természetes alapanyagból áll, nincs károsanyag-kibocsátása, nem drágább, mint a mostani épületek.

Milyen élettani hatása van a kenderháznak?

Legfontosabb, az egészséges mikroklíma. Emellett a mésztartalom miatt fertőtlenítő, baktérium és vírusölő hatása van.

Csökken a rezsim?

Igen, mert télen a jó hőszigetelés miatt kevesebb a fűtési költség, nyáron a jó hőtartása miatt, az ablakok árnyékolás esetén nem szükséges a klíma használata.

Mennyibe kerül felépíteni egy kenderházat?

A kenderházak kulcsrakész kivitelezése generálkivitelezővel kb 400e Ft/ hasznos alapterület négyzetméter, amely sajnos 5%-os ÁFA-val megterkelt. Meg lehet oldani az ennél kedvezőbb felépítést is pl. saját szervezésben, vállalkozók koordinálásával, saját vagy családtag munkájának igénybevételével. Ez érvényes a tégla épületekre is. Kifogásként érkezhet, hogy esetleg fele ennyiből meg lehetne csinálni… Jóval olcsóbban megépíthető egy kender vagy bármely más ház saját szervezésben, hiszen a fenti ár, amiről most mi beszélünk, az egy generálkivitelezői ár. Akinek van lehetősége, ideje, energiája “csinálni”, szervezni, az építkezésben részt venni, akkor nyilván ennél olcsóbb a négyzetméter ár! Tehát érdemes csinálni, nem csak csináltatni!

Kenderbetonnal, anyaggal kapcsolatos kérdések

kenderbeton vizsgálat

Mi a kenderbeton összetétele?

Kenderpozdorja, kötőanyag és víz megfelelő arányú keveréke. A kötőanyag mész alapú, alap esetben cement mentes. Léteznek cement tartalmú kötőanyagok is. Pl. Francia, Angol gyártású kötőanyagok stb. – de mindegyik mész alapú.  Kötőanyag mennyisége függ a felhasználás területétől. A falazatba 1:1,5 arányban, födémbe aljzatba, ahol nem lényeges a nagyobb szilárdság ott 1:1 arányban keverendő. A víz mennyisége tapasztalat útján.

A kenderből régi épületeket is lehet renoválni?

Igen, a kendercell felhasználható töltőpanelek készítésére történelmi favázas épületeknél vagy akár kő, szikla bármilyen régi épület renoválására, mert nem folytja le az anyagot.

Milyen magasra lehet tervezni egy kenderházat?

A kenderfal nem teherbíró, tehát a korlátozás csak a szerkezet építhetőségére vonatkozik. Építettek már 5 szintes 61 lakásos társasházat is.

Mennyi CO2 van bezárva a kenderházba?

A szórással felhordott kendercell körülbelül 110 kg szén-dioxidot köt meg köbméterenként. A redőnyözött és öntött kendercell kb. 110 kg-165 kg közötti CO2-t attól függően, hogy az építés során milyen mértékben tömörödik.

A kenderből készült épület lélegző?

Igen. A lélegző szót gyakran használják a kenderből készült  épületek leírására. Az anyagok többféleképpen kezelik a nedvességet (vízgőzáteresztő képesség, kapilláris képesség). A kenderház mindezen területeken jól teljesít, így képes egészséges, belső környezetet biztosítani.

Mit jelent az, hogy légáteresztő a fal?

A páraáteresztést jelenti. Minél kisebb a fal páradiffúzius ellenállása, annál jobban tartja a belső állandó páratartalmat.

Fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések

fenntarthatóság

 

A kenderház kártevőktől mentes?

Igen, a kötőanyag véd a rágcsálóktól, rovaroktól és az általuk terjesztett fertőzésektől, mivel a kötőanyag  mésztartalma miatt a kendecellt-kenderbetont nem támadják meg a kártevők.

Hány évig marad fenn egy kenderház?

Az ásványi kötőanyagokkal, például mésszel vagy agyaggal kevert növényi alapanyagok évezredek óta használhatók. Tudjuk, hogy a kötőanyag hatása (magas ph és jó kapilláris / gőzáteresztő képesség) tökéletes környezetet teremt a kender megőrzéséhez. Megfelelő kivitelezés esetén évszázadokig maradhat fenn.

Az alap elkészültétől a 20 év távlatában van e fenntartási költsége?

Nincs évente történő meszelés, festés.  Egy megfelelő homlokzati szilikátos vakolattal gyakorlatilag éveken keresztül gondozásmentes.

Építéssel kapcsolatos kérdések

kenderház építés Délegyházán

 

Mennyi időt vesz igénybe a felépítése?

Függ az épület nagyságától, de 4-6 hónap alatt elkészül maga az épület, ami a kenderfalak száradása miatt ez tolódhat. 10 cm/hónap átszáradási időt kell bekalkulálni.

Miért annyira egyszerű felépíteni?

A technika nem bonyolult, ezért egy-egy megfelelő szakemberrel könnyen felépíthető.

Milyen magasra lehet építeni egy nap alatt a kenderfalat?

Tapasztalatok alapján másfél méterre, 20 cm-es tömörítésekkel 55-65cm vastagságban körbemegyünk az épületen, és akár mégegyszer 55-65cm tehetünk rá. A fújásos technológiával nincs korlát.

Mennyi ideig tart a kenderfal száradási ideje?

Tíz centiméterenként kb. egy hónap.

Amíg szárad a fal, addig mit lehet csinálni?

Elkezdhetik a belső munkálatokat, például a belső meszes vakolat készítését, de a glettelésre, festésre még várni kell.

Építhető kenderház télen?

Igen, feltéve, hogy a hőmérséklet nem alacsonyabb, mint 5 ° C, és az anyag védett a fagytól és a heves esőktől.

Hol találok hozzá kivitelezőt?

Jelenleg több kivitelező is foglalkozik kenderházépítéssel az országban, de bármelyik kivitelező csapat képes elsajátítani, mert nem bonyolult a technika. Igény esetén tervrajzokkal együtt keressenek minket!

Hol találok hozzá tervezőt?

Bármelyik tervező megtervezi, de kérésre tudunk ajánlani olyan tervezőt, aki már tervezett kenderházakat.

Megvan a kivitelező, a terv, a telek, ti mikor tudtok belépni, mikor kell a segítségetek?

A kendercell (kenderbeton) készítésénél.

Kapcsolat

kenderhazepites@gmail.com

+36/70/6080280