Miért nagyon fontos a megfelelő páratartalom?

Szerző: | márc 20, 2020 | Uncategorized

10 ok, amiért az ideális otthoni páratartalommal megelőzhetjük a betegségeket és az extra költségeket

párásítás

Az otthonunk relatív páratartalmának szabályozásával számtalan előnyhöz juthatunk azon kívül, hogy csökken a fűtési számlánk.

A levegőben lévő nedvesség közvetlenül befolyásolja a komfortérzetünket, ezért a nem megfelelő páratartalom nem csak a házunkat roncsolja, de az egészségünkre is kihat.

Tisztában voltál azzal, hogy a nem megfelelő páratartalom miatt fázhatsz, kellemetlenül nedvesnek érezheted a levegőt, viszkethetsz, sőt még a hangulatod is nagy mértékben romolhat?

Nem csoda, hogy a relatív páratartalmat, a faktort, ami megmutatja a levegő minőségét, nem szabad alábecsülnünk, ezért is kap évről évre egyre több figyelmet.

Ha figyelembe vesszük az otthonunk, meg az irodánk, ahol az időnk legnagyobb hányadát töltjük, a megfelelő benti páratartalom fenntartása elsőrangú.

Egy átlagos ember idejének 90%-át bent tölti, amiből 65%, amit az otthonában.

A cikkből megtudhatod:

  • Hogyan teszi tönkre az egészséged és az otthonod a nem megfelelő páratartalom
  • Egészségügyi veszélyek, például vírusok és mérgező hatások
  • A penész túlszaporodását okozza
  • Mi is a relatív páratartalom pontosan?
  • Mi a megfelelő benti páratartalom?
  • Hogyan mérd a belső páratartalmat?
  • Hogyan fejleszd a belső páratartalmat?

Amit eddig nem tudtál az alacsony páratartalom szintje hogyan befolyásolja az egészséged.

Amikor az idő kint párás, észrevesszük, hogy a levegő sűrű és hajlamosak vagyunk jobban izzadni. A túl magas benti páratartalom esetében máshogy reagálunk. Gyakran eredményez légzőszervi megbetegedéseket, allergiát, ami tüsszögéshez, köhögéshez és viszketéshez vezet.

Tény, hogy a legtöbb betegség az alacsony benti páratartalom miatt alakul ki. A legszembetűnőbb enyhe tünetei az alacsony páratartalomnak: felső légutak torlódása, zihálás, fáradtság, szédülés és vizes szemek.

A rossz beltéri levegőminőségből adódó súlyosabb egészségügyi hatások a következők:

kiütés, émelygés, gyors szívverés, asztma roham, hőguta, izomfájdalom és gyakori fejfájás.

Mi történik, ha a túl magas páratartalom téged is megkaparint?

Néhány példa következik a való életből:

„Az unokahúgomnak állandóan folyt az orra, mindemellett ő volt az egyetlen a családból, aki allergiával küzdött, alkalmanként még a szédülés is elfogta mindenféle ok nélkül. Egyszer az ágyba kényszerült egy igazán csúnya egyensúlyzavar miatt. Egy másik alkalommal kibírhatatlan viszketéstől szenvedett, amely napokig tartott.
Amikor meglátogattam őket, észrevettem a penész jeleit a falakon. A következő alkalommal is éreztem ugyanazt a nedves, nehéz szagot. Amikor rákérdeztem, bevallotta, hogy nem szellőztet rendszeresen. Az apró ezüstke megjelenése a lakásban is arra utalt, hogy túl magas a páratartalom és a lakás nem szellőzik rendesen.
Alig egy hete orvosa sürgette őket, hogy tegyen lépéseket az otthoni páratartalom csökkentése miatt, miután nemrégiben le kellett mondaniuk egy külföldi utazást, mivel az unokahúgom szédült és gyenge volt. Az oka? Az MD szerint vírus, azonban a tüneteket figyelembe véve a beltéri nedvességhez köthető.

Megjegyzés:

Nem akarom azt állítani, hogy unokahúgom panaszai közvetlenül a túlzott páratartalom következményei. Mindezek azonban általában a nem megfelelő páratartalommal vagy az azt követő penész- vagy atk-allergiákkal kapcsolatosak.

Forrás: https://www.criticalcactus.com/ideal-home-humidity-levels/

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*


Hírlevél feliratkozás

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*