Kender széndioxid megkötése

Szerző: | jún 10, 2022 | kender

 

„A kender hatékonyabban köti meg a CO2-t (széndioxid) a fáknál ” – állítja egy cambridge -i kutató

 

Darshil Shah, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint a kender a fához képest kétszer olyan hatékonyan köti meg a légköri szenet. Mindemellett a növény karbon-negatív építőanyagként is használható, mivel több széndioxid megkötésére képes mint ami az előállításához szükséges.

Megkötött co2 a kenderben

„Számos tanulmány alátámasztja, hogy a kender az egyik legjobb CO2 (széndioxid)-biomassza-átalakító”-mondta Shah, aki a cambridge-i természetes anyagok innovációs központjának vezető kutatója. „Még a fáknál is hatékonyabb, hiszen az ipari kender 8-15 tonna CO2 -t szív fel hektáronként. Összehasonlításképpen, az erdők jellemzően 2-6 tonna CO2 -t (széndioxid) vesznek fel hektáronként évente. Mindez függ, a növekedési évek számától, az éghajlati régiótól, a fák típusától stb.”

 

A kenderből készült karbon-negatív bioműanyagok és építőanyagok felhasználhatók „üvegszálas kompozitok, alumínium és egyéb anyagok helyettesítésére” – tette hozzá.

 

A Cambridge-i Egyetem Építészeti Tanszékének része a Természeti Anyagok Innovációs Központja. Az innovációs központ ahol kutatásokat végeznek a bioanyagokkal kapcsolatban, azért, hogy „az építkezéseken elérjük a nulla szén -dioxid -kibocsátást.”

 

Shah munkái kiterjednek a tervezett fa, bambusz és természetes szál kompozitokra, valamint a kenderre, amelyet „többcélú növénynek” nevezett, mivel a növény többféle anyagot és erőforrást kínál.

Kender aratás

A kender vagy ipari kender a Cannabis sativa növény egyik fajtája. Elhanyagolható, 0,2%-körüli THC-t tartalmaz. Ezt a gyorsan növő növényt évezredek óta termesztik rostjai miatt, amelyeket hagyományosan kötélnek, textilnek és papírnak használtak.

A kender egyre inkább bioműanyagok, építőanyagok és bioüzemanyagok alapanyaga.

 

Ma egyre inkább bioműanyagok, építőanyagok és bioüzemanyagok, valamint kannabidiolt (CBD) tartalmazó termékek előállítására használják, amelyek állítólagos egészségügyi előnyei miatt szerepelnek.

„Az erős, merev szálak, amelyek a szár külső részét képezik, felhasználhatók bioműanyag-termékek előállítására, beleértve az autóalkatrészeket, sőt a szélturbinák lapátjait és burkolati paneleit is” – mondta Shah.

„A kender bioműanyag burkolatú panelekkel megfelelő alternatívát jelentenek az alumínium, bitumen-műanyag és horganyzott acél panelek számára, és csak 15-60 százalékát igénylik a gyártáshoz szükséges energiának.”

Kenderfal A forgácsok, amelyek a szár fás belső része, „kenderbeton”, egy nem teherhordó falfeltöltő és szigetelőanyag készítésére használhatók.

Shah rámutatott, hogy szemben a hagyományos mezőgazdasággal, amely nagy mennyiségű széndioxidot bocsát ki, a kendergazdaságok ennek ellenkezőjét teszik.

 

„Az Egyesült Királyságban a mezőgazdasági területek átlagosan évente körülbelül 3 tonna CO2 -t bocsátanak ki hektáronként” – mondta. „A kender hihetetlen lehetőségeket kínál a jobb jövő megteremtéséhez.” Ezenkívül a kender hektáronként több hasznosítható szálat termel, mint az erdészet.

 

„Olyan műanyagokat tudunk előállítani, amelyek helyettesíthetik az üvegszálas kompozitokat”

 

Shah nemrégiben együttműködött Steve Barron filmkészítővel, aki a Cambridgeshire-i 53 hektáros Margent Farmot kendergyártásra alakította át, és a termésből saját házat épített.

 

A gazdaság organikusan termeli az ipari kendert, ami tovább csökkenti a kibocsátást a hagyományos mezőgazdasághoz képest, ahol a kibocsátások 30-40 százaléka műtrágyákból és peszticidekből származik.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2021/06/30/carbon-sequestering-hemp-darshil-shah-interview/?fbclid=IwAR0BCM2Ow6toV5TGKbxPc342SMxPG9vtkGr0ry39giIpVbsO7SrWI4ApYwo

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*


Hírlevél feliratkozás

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*