Kenderbeton készítése házilag

Szerző: | jún 17, 2020 | Kenderbeton

A kenderbeton készítése házilag nem is olyan nehéz feladat, mint azt oly sokan hiszik. Nem kell megijedni tényleg nem bonyolult.

Elejében kíván csak nagyobb odafigyelést. Miután begyakoroltok a kenderbeton készítését már ránézésre meg tudjuk állapítani annak megfelelőségét és így rutinosan tudunk vele dolgozni. Több olyan építkezésen vettem részt, ahol nem csak férfiak, hanem nők is készítették a kenderházakat, és nagyon ügyesek voltak. Sőt néha sokkal alaposabban dolgoztak, mint a szakik.

 

kenderbeton készítés házilag

Vágjunk bele. Előszőr is szükség van hozzá a megfelelő alapanyagra. Kenderpozdorjára és kötőanyagra, valamint vízre. Alapanyagokról már írtam a weboldalon.

Ha beszereztük a szükséges anyagokat, szükségünk lesz még egy keverőgépre amiben összekeverjük az összetevőket. Az ideális keverőgép a kényszerkeverő.

 

Kenderbeton készítése házilag kényszerkeverőben

 

Az ideális keverési arány falakba 1 zsák kenderpozdorja (20kg), 1 zsák kötőanyag (25kg)  és plusz 5 kg. kötőanyag, így a keverési arány 1:1,5. A plusz 5 kg kötőanyagot egyszerűen úgy kapjuk, hogy egy zsákot szétöntünk 5 vödörbe egyenlően, így egy zsák és egy vödör az arány. A födémbe, ferdetetőbe elég az 1:1 arány nem tömörítve, csak beöntve és kézzel eligazgatva.

Az anyagok behelyezése a kényszerkeverőbe: először a pozdorját rakjuk hozzá, majd 4 db. 12 literes vödör vizet, ezután közvetlen a kötőanyagot. Hagyjuk pár fordulatot és beleöntünk még 2 vödör vizet. A víz mennyisége függ a pozdorja víz felvevő képességétől és a nedvességtartalmától. Így lehet, hogy még egy vödör vizet kell hozzátennünk. Az anyag pontos állagának megismeréséhez érdemes részt venni egy egésznapos oktatáson. 1-2 perces keverés után az anyag kiönthető és bedolgozható.

kenderbeton vizsgálat

 

Kenderbeton készítése házilag hagyományos betonkeverőben

 

A kenderbeton anyaga itt is megegyezik a fentivel. Betonkeverővel a sorrend változik. Illetve nem fogunk tudni egyszerre 20 kg. pozdorját behelyezni, kivéve ha a betonkeverőnk legalább 600 literes. Amennyiben nem rendelkezünk ekkora keverővel akkor sincs gong, elő kell venni a mérleget és az egyforma műanyag vödröket, és így a meghatározott súlyarányban kell adagolni az alapanyagokat az alábbiakat figyelembe véve.

 

A keverőbe először a vizet tesszük bele, utána a megfelelő mennyiségű kötőanyagot. A kenderbeton kötőanyaga gyorsan elkeveredik, ha ez megtörtént hozzáadjuk a pozdorját. A keverést gyorsan megtörténik, láthatóan egyenletesen egyforma színű lesz a keverékünk. Elkészülte után azonnal ürítsünk. A keverésnél figyelni kell, hogy az anyag ne csomósodjon, ahogy elkezd labdákba összeállni ki kell önteni a keveréket. Hagyományos keverővel kenderbeton készítése egy kis tapasztalatot igényel, de a helyes mennyiségek kitapasztalása után már könnyen használható.

 

Egy pár szót a kötőanyaghoz. Magyarországon az általunk forgalmazott kötőanyaghoz tudjuk adni a teljesítménynyilatkozatot, ez van bevizsgálva. A kötőanyag összetétele fontos és csak bevizsgált termékkel dolgozzon!

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*


Hírlevél feliratkozás

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*