Kenderbeton, kenderház előnyei: (mely nem beton)  

Az építkezések felelősek a világ CO2-kibocsátásának nagy részéért. Az építkezés után az épületek továbbra is bocsátanak ki környezet terhelő CO2-ot. Az igény a zöldebb épületek iránt egyre nagyobb, és ezen igényt kifejezetten egy kender fal anyaggal, a kenderbetonnal lehetne kielégíteni. Nem csak széndioxid semleges hanem karbonnegatív. A kender fal nem egy high-tech megoldás az éghajlatváltozásra.

Egyszerű és hatékony.

Ez egy könnyű beton – kender, víz, és mész kötőanyag keverékéből. 

Amikor a kender növekszik, akkor szenet épít be a szervezetébe a légkörből, mint valamennyi növény, amelyet azután hatékonyan csapdába ejt. Ugyanakkor mint minden növény cserébe tiszta oxigént termel. A szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely a kutatók 97%-a szerint hozzájárul a globálisn felmelegedéshez. 

A kenderbeton annyira környezetbarát, hogy a gyártók azt állítják, hogy a ház esetleges lebontása után szét lehetne szórni a termőföldeken mint műtrágya, vagy komposzt. 

kenderház

Kenderház előnyei

 • nem tartalmaz méreganyagot, így nem is tud kipárologni
 • nem támadják a rágcsálók és a bogarak
 • mésztartalom miatt fertőtlenítő és baktériumölő hatás
 • nem penészedik, szabályozza a belső páraháztartást
 • fal és szigetelés egyben, költséghatékony
 • tetszőleges falvastagság építhető
 • kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságok, mindamellett, hogy jó a hőtároló képessége
 • kellemes akusztikai és zajszigetelési tulajdonságok
 • tökéletes páraháztartás, szellőzés
 • allergiamentes és nincs egészségre káros hatása
 • ellenáll a tűznek, kártevőknek
 • építkezések környezetre gyakorolt hatása csökken, sőt az egyetlen forma mely pozitív irányba billentheti a mérleget, hiszen a növény CO2-t köt meg és oxigént termel a növekedése folyamán
 • kenderbeton teljes egészében visszafordítható a természet részére, akár újra felhasználható

A kenderház alapanyaga kenderbeton, melynek alkotórésze a kenderpozdorja, szilícium dioxid tartalma miatt a mész hatására egy folyamatosan szilárduló építőanyag. A végeredmény, egy kristályos szerkezetű gyakorlatilag megkövesedett szerves anyag tartalom nélküli, időtálló építőanyag.

 

Senkit nem szeretnék győzködni, de ha fontos a saját és gyermeke egészsége akkor önt nem is kell. / Rák, aszma, allergia stb…../  lásd: Beteg ház szindróma

Magyar termőföldön, Magyar munkaerővel megtermelhető és felépíthető. kb. 1,5 ha kender elég egy 100 nm-es ház megépítéséhez.

FALAZAT – FÖDÉM – ALZAT – VÁLASZFALAK

Vályog, kezeletlen fa, csiszolatlan kő, rozsdamentes acél. Gyakorlatilag ezek azok az építőanyagok, amelyek biztosan nem tartalmaznak mérgező vegyszert, vagy belélegzéskor – a lakóknak, illetve az anyagokkal dolgozó mesterembereknek – irritációt okozó elemi részeket.

Aki tehát kizárólag egészségre ártalmatlan alapanyagokból kívánja felépíteni otthonát, nincs könnyű helyzetben. Nem kell azonban ennyire szélsőséges megoldásokban gondolkodni: bár hazánkban még gyerekcipőben jár az „indoor” környezetvédelem, helyes építési mód megválasztásával, kis odafigyeléssel ki tudjuk zárni a leggyakoribb veszélyforrásokat. 

Kendercell-kenderbeton rendelkezik Magyarországon ÉMI engedéllyel. 

Száma: A-31/2018 NMÉ 

Kendercell-Kenderbeton vásárlása esetén, kérem keressen!

Kenderház Alapok – amit érdemes tudni

kenderház

Kender mint építőanyag készítésének módjai, végeredmény egy öko kenderház:

 • tömörítéses technológiával
 • szórásos-befújásos technológiával
 • kendertégla felhasználásával

A fenti három mód szükséges a kenderház építéséhez, szigeteléshez, utólagos hőszigeteléshez.

A kender beton, kenderházban nagyon gyorsan köt, 24 óra elteltével az öntőforma, zsalu eltávolítható.

Nincs semmi kémiai adalék, környezetszennyező, vagy egészségre kockázatot jelentő anyag hozzáadva. 

kenderbeton falkészítés

Kenderbeton falkészítés tömörítéses technikával

kenderbeton fújása

kenderbeton fújása gépi technológiával

Kendertégla

Kendertégla alapanyaga ugyan az, mint a fújt, vagy tömörített kenderfalé csak egy kicsivel több benne a kötőanyag.

Használható válaszfal téglának, szalmaházakhoz belső falazatnak min. 10 cm vastagságban, kenderház falazatokhoz. Ebben a vastagságban gyakorlatilag nem éghető. Előtétfalazatnak műemlékvédelmi épületekhez. … és még pár helyre.

Franciáknál készülnek kenderházak kizárólag kendertéglából, tartószerkezet nélkül. Nálunk még ehhez nagyon sokat kell várni.

kendertégla

Van rá megoldás, hogy kizárólag kendertéglából rakjunk össze kenderházat, de ehhez hatalmas összefogás kell, csak kérdés – hogy mi Magyarok alkalmasak vagyunk e rá? 

Kenderpaplan

kenderpaplan

Használhatjuk még a kender rostrészét mint természetes szigetelőanyag – kenderpaplan – kender a legrugalmasabb és legerősebb természetes rost, melyet rovarok és rágcsálók nem támadnak. A kenderrost alapú, kiemelkedő hőszigetelő képességű Steico Canaflex táblák tető-, fal- és padlószerkezetek hő- és hangszigetelésére alkalmasak.

Anyagszerkezetükből adódóan a táblák kiváló páraszabályozó tulajdonságúak. Az építőipar ökotermékekre irányuló egyre nagyobb érdeklődésére válaszul szélesedett a Steico termékkínálata a kenderrost alapú szigetelőanyagokkal, melyek kenderház tetőtérszigetelésére kitünően alkalmazható.

A rugalmas kendertáblák beépíthetősége kimondottan felhasználóbarát: vágás közben nem okoznak viszketést, nem karcolnak, egyszerű eszközök segítségével méretre szabhatók, a vágáskor keletkező hulladékdarabokkal pedig könnyedén szigetelhetők kisebb rések.

A táblák hőátbocsátási tényezője: λD=0,043 W/mK, emellett magas hőtároló képességgel rendelkeznek: a nap folyamán elnyelik a meleget, majd azt mintegy 12 órás késleltetéssel adják le a belső terek felé, akkor, amikor kívül hűvösebb van. Így nyáron a helyiségekben kellemes hűvöst, míg télen kellemes meleget teremtenek.

Az 1200×575 mm-es Steico Canaflex táblák 40–240 mm vastagságban kaphatók. 

Kapcsolat

kenderhazepites@gmail.com

+36/70/6080280