Kenderpozdorja

Kenderpozdorja a kendernövény egyik alkotóeleme, a kenderszárának a belső fás része, amit a rostok eltávolítása után kapunk.

A kenderpozdorja épp ezért fás tapintású, hasonlít a faforgácsra. A nedvszívó képessége kiemelkedő, illetve nagyon könnyű körülbelül 100-120 kg./m3.

Magyarországon (ezalatt én hazánkat a nagy Magyarországot értem) a kenderültetvények nagysága elérte az 50.000-60.000 hektárt.

Manapság ez itthon pár száz hektárra szűkült.

 

Kenderpozrdorja előállítása

 

A kendert mint növényt több mint 20.000 féleképpen használják fel. Minket ebből csak a kender belső fás része a kenderpozdorja érdekel.

 

Kenderpozdorja kinyerése a kenderszárból többféleképpen lehetséges. Régen áztatták és úgy dolgozták fel. Ez a technológia mára elavult. Ipari méretekben a földeken hagyott kenderszárak bálázzák és nagyüzembe kendergyárakban feldolgozzák, az így kinyert pozdorját értékesítik.

 

Házi kivitelezésben a kenderház alapanyagát a kenderpozdorját nagyon egyszerű kinyerni. A legalább fél évet száradt szárat átküldik egy többsoros fogaskerék törőn ahol alul megjelenik a pozdorja és különválik a kóctól. Ezt a pozdorját már fel tudjuk használni a kenderházak alapanyagánál a kendercellnél-kenderbetonnál.

Kenderpozdorja felhasználása

 

A kenderpozdorját elsősorban építőiparban alkalmazzák, kenderbeton készítésére és házak szigetelésére. Kenderpolimer „műanyagok”, lebomló termékek előállítására. Talajjavításra, valamint állatok alá alomként is használják kiváló tulajdonságai miatt.

A nedvszívó képességének köszönhetően a legjobb alom a világon. A háziállatok almozása mellett leginkább versenyistállókban alkalmazzák, ahol fontos a gyorsaság és, hogy az anyag ne okozzon légzőszervi megbetegedéseket, megkösse a port. Emellett pulykaüzemekben is használják.

Mindeközben külföldön az elmúlt másfél évtizedben harmincegyre nőtt azon fejlett országok száma. (főbb termesztő országok: Anglia, Ausztrália, Ausztria, Chile, Franciaország, Kanada, Kína, Németország, Oroszország, Olaszország), ahol újra indult a kender szaporítása, elsősorban az új, környezetbarát építőipari felhasználása miatt. A kender feldolgozása során a kinyert rostokból hőszigetelő táblák, paplanok állíthatók elő, melyekből közel nulla energiás házak is építhetők. Kenderbeton és a kenderszigetelés továbbá meglévő készházak, illetve a hagyományos épületek utólagos energetikai modernizálására is alkalmas.

 

A kenderpozdorja bevezető ára: 160Ft/kg

 

Ha kenderpozdorját szeretne vásárolni kérem keressen minket: