Kenderből-Kenderbetonból Épülnek Társasházak

Szerző: | dec 10, 2020 | Kenderház

Kenderből épült társasházak az építészek szerint hatalmasat fog növekedni

 

Kendertégla blokkok jelentik a helyi építkezés alapját

Egy környezettudatos kenderépítész álma, hogy a helyben megtermelt kendert a helyi gyárakban dolgozzák fel. A helyi mész keverékét használják, hogy a végén az  kender épületeket, társasházakat a helyi szakemberek segítségével építsék fel.

Pugliában, ami az olaszországi „csizma” sarka, ez az álom úgy néz ki megvalósul. Ugyanis itt a kenderben érdekelt építészek összefogtak, így lerövidítették a szállítási láncot.  Vagyis kenderbetont szállítanak Case nel verde-ben most épülő, 24 lakásos társasházi projekthez.

Építészeti elképzelés a „Zöld házakról” Bisceglie városában, Pugliában

A közeli kenderföldektől a helyi feldolgozó központon át, egészen az építkezésig az anyag legfeljebb 100 kilométert (60 mérföld) tehet meg. Ennek következtében csökkennek a költségek, és alacsony lesz a széndioxid-kibocsátás is. Ez azt is jelenti, hogy amint a kenderbeton építés iránti kereslet még jobban megnő a régióban, a regeneratív helyi körforgásos gazdaság révén az igény, gyorsan és egyszerűen kielégíthető.

 

Rövid ellátási lánc kenderből, melynek eredmény Kenderbetonból Társasház

 

A kenderben érdekeltek, más néven a konzorciumi tagok bemutatják „a transzverzális gyártást, amely az építkezéshez köthető dolgokkal foglalkozik. Például – új épület, felújítás, rehabilitáció, párátlanítás – az építőanyag ipari fejlesztése révén” – mondta Pantaleo Pedone, a Pedone Working srl. munkatársa.  Aki egyike azoknak a tagoknak, akik összefogtak a működő helyi kenderbeton építési, ellátási lánc létrehozásában Pugliában.

Az anyagok maximális megtétele kevesebb, mint 100 kilométer.

„Ez a megoldás mindenképp jó befektetés, mivel, ha ilyen nagy mennyiségben kellene kendert szállítanunk távolabbról, azzal ellentmondanánk a kenderépítészet egyik alapelvének” – mondta Pietro Paolo Crocetta, a konzorciumi tag, a Bio Hemp Trade, az ipari kutatási és fejlesztési vállalat elnöke. A kenderbetonban használt mész szintén helyi eredetű.

Az Új kendergyár

Pietro Paolo Crocetta

A lánc első szeme Palma D’oro, egy helyi szövetkezet, melynek gazdálkodói termesztik a kendert.  Amegtermelt kendert az új gyárban dolgozák fel a helyi Cerignola városában. A milánói Tecnocanapa specialistájának dekortikációs és összekapcsoló gépein keresztül. Az alapanyagokat a Pedone Working, egy 60 éves építészeti és mérnöki cég használja, amely kifejlesztette a Biomattone kender-mész építőelemet. A fenntartható építésben évtizedes tapasztalattal rendelkező Pedone Working a Biomattone kendertéglái mellett földrengésbiztos kender alapú habarcsot és kendervakolatokat készít, melyeket a helyszínen a hagyományos építőanyagokhoz hasonlóan kevernek ki és dolgoznak be.

 

 

 

 

Okos kender termelés

 

A xFarm svájci „intelligens gazdálkodás” technológiai vállalat olaszországi csapata olyan rendszert hozott létre, amely a termőföldtől a gyárig optimalizálja a műveleteket. A digitális rendszer a minőségtanúsítási szabványok alapján jár el az ellátási lánc minden pontján. Olyan funkciókat alkalmazva, mint az öntözési szenzorok és a műholdas térképek a kenderföldek megfigyelésére. Valamint a feldolgozási és gyártási szakaszban egy digitális irányítási rendszer segítségével, folyamatosan ellenőrzi a tisztítási és szárítási folyamatokat. Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy a konzorcium nyomon kövesse a termelési tételeket a vetőmagtól a kender építőelemekbe kerülő anyagokig.

A kendertömböket acél és vasbeton keret támasztja alá.

 

A „Case nel verde” projekt – egy 24 lakásos épület, amely a konzorcium szerint Európa legnagyobb kenderbeton házkomplexuma. Az épület 40-50 centiméter vastag falai 1500 köbméter Working Pedone Biomattone kendertéglából, 12 000 négyzetméter pedig a cég vakolatából készül. A kenderanyagokat a 26,5 méter magas szerkezet acél- és vasbeton váz támasztja alá. A Bisceglie városban található komplexumot nagy teljesítményű, alacsony energiafogyasztású épületek modelljeként tervezték.

A kender dicsőségének visszaszerzése

Míg a konzorcium első célja a zöld épület ellátási láncának kiépítése volt, Crocetta szerint hasonló szervezeti struktúrák követhetők a kender alapú termékek, például a bioműanyagok, a papír és a textíliák megtermelésénél. További két ilyen feldolgozó központot terveznek a jövőben, egyet Campaniában és egyet Közép-Olaszországban.

Pietro Paolo Crocetta, a Bio Hemp Trade és Giuseppe L’Abbate, az olasz agrárpolitikáért felelős helyettes államtitkár átvágta a szalagot a Cerignola gyárban.

 

Giuseppe L’Abbate, az olasz agrárpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a Cerignola gyár megnyitása nem csak a gazdaságot élénkíti majd, hanem fenntarthatóbbá teszi a nagyobb építkezéseket és munkát ad a helyieknek. „Az új kenderfeldolgozó központ új munkahelyeket teremt és egyre versenyképesebbé teszi a vállalkozásokat. Fokozva a különféle új termelési láncokat” – mondta az aljegyző a legutóbbi, a gyárat megkeresztelő ünnepségen. „Puglia 100 km-es körzetben történő létesítése gyors hozzáférést jelent az iparágakhoz, legyen szó akár élelmiszer-ipari, textilipari vagy építőipari tevékenységről; nagy büszkeség lesz ennek a régiónak, amely régóta hisz ebben a növényben. ” „Ez az első lépés az olasz kendertermesztés fénykorához való visszatéréshez” – mondta a Bio Hemp Trade Crocetta. „felelevenítve az ötvenes éveket, amikor Olaszország a világ második legnagyobb kendertermelője volt.”

Forrás: https://hemptoday.net/italian-co-op-says-it-can-grow-build-big-with-hemp-locally/?fbclid=IwAR2I1aZpadVFNPXNq2_rzi07WAHvGiTkUaDsQe1LDQxpajeaX4qRsFGWowI

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*


Hírlevél feliratkozás

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*