Hírlevél Feliratkozás

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL

Email*
Név*
EGYÉB
2020.03.01 17:17

Mitől lesz egy ház fenntartható?

Mitől lesz egy kenderház fenntartható?

A természetes anyagok alkalmazása óriási lépés saját ökológiai lábnyomunk csökkentésére!

Mitől lesz egy ház fenntartható?

 

Szén-dioxid kibocsátás? Szélsőséges időjárások? Veszélyes hulladékok? Környezetszennyezés? Civilizációs betegségek? Globális felmelegedés?  Ez csupán néhány azon globális problémák közül, amelyek egyre intenzívebben vannak jelen a Földön. Tájékozódással, megfelelő termékek vásárlásával nem is hinnéd, milyen sokat tehetsz környezetünkért!

Hogy sorolható ehhez a témához az építészet?

Például a szén-dioxid kibocsátás jelentős részéért bizony az építkezések felelősek. A mesterséges építőanyagok nem csak szerveztünk működésére gyakorolnak negatív hatást, de a környezetre is ártalmasok.

Jó hír azonban, hogy a megoldás itt van a kezünkben! Létezik ugyanis egy olyan anyag, amellyel nem csupán költséghatékony, minőségi, tartós épületeket lehet felhúzni, de mindezekre a problémákra megoldást jelent! Ilyen például a kenderház.

A természetes anyagok alkalmazása óriási lépés saját ökológiai lábnyomunk csökkentésére!

Délegyházi kenderház

A fenntartható házak előnyei:

  • A fenntartható házak egészségesebb életteret biztosítanak, hiszen olyan anyagokból épültek, melyek kevesebb káros anyagot, rákkeltő anyagot, illékony szerves vegyületet bocsátanak ki és penész is nehezebben alakul ki ezekben az épületekben.
  • Amennyiben kizárólag természetes alapanyagokból építed a házad – legyen az kender, vályog, szalma, gerenda – nem kell aggódnod az allergiás tünetektől és egyéb betegségektől, illetve a méreganyag-mentes falazat, szigetelés miatt a károsanyag-kibocsátással sem kell számolnod.
  • Megfelelő kivitelezői munka esetén ezek a házak legalább olyan tartósak vagy tartósabbak, mint mesterséges társaik, így akár több generáció is felnőhet benne. Mivel tartós épületek, így amellett, hogy megkíméli a család pénztárcáját, csökken az új anyag előállítása során termelt szén-dioxid kibocsátás is.
  • A fenntartható házakban jóval kevesebb fenntartási költséggel kell számolni. A fenntartható házak minimális energiaigényűek pontosan azért, hogy ahogyan csak lehet lecsökkentsék a környezetre gyakorolt terhelést.
  • Egy esetlegesen elbontott kenderház például 95%-ban komposztálható, 5%-ban újrahasznosítható.

Röviden összefoglalva tehát nincs környezetszennyezés, hiszen minden újrahasznosítható vagy komposztálható. Nagy mértékben csökkenti a civilizációs betegségek előfordulását, hiszen nincs bennük mesterséges anyag. A kenderház, mivel természetes anyagokból készült, nem csak szén-dioxid semleges, hanem karbonnegatív is! 

Mennyivel drágább egy ilyen ház?

A fenntartható, környezetbarát házak sokkal hamarabb kelnek el a piacon árult többi épületnél.

A végső ár természetesen mindig az igényektől függ, hiszen nem mindegy mekkora méretű, illetve milyen elemeket építünk be a házba. Ha a falakat, szigetelést természetes, időtálló anyagból készítjük, akkor már csökkentjük a későbbi kiadásokat. Nem mindegy az sem, hogy teljes mértékben kivitelezőre bízod magad vagy részt veszel-e a munkálatokban. Ha nem, akkor lehetséges, hogy a ház építésének, felújításának költsége minimálisan magasabb, mint a mesterséges házaké, viszont cserébe egy olyan otthont kapsz, amely megőrzi az egészséged, harmonikus környezetet nyújt és mindemellett szerzel egy elég nagy plusz pontot Földanyánál is.

2020.02.26. Horesnyi Szilvia, Frisch Andrea

Honlap készítés