Kenderbeton tulajdonságai

A tradicionális természetes kender  /kenderbeton/ egy erősen szigetelő építőanyag, mely kiváló tulajdonságok ritka kombinációját jelenti, egy anyagon belül.

kenderbeton tuljdonságok

Kenderbeton összetétele

A kenderbeton kenderpozdorja, kötőanyag és víz megfelelő arányú keveréke.

A kötőanyag mész alapú, alap esetben cement mentes. Léteznek cement tartalmú kötőanyagok is. Pl. Francia, Angol gyártású kötőanyagok stb. – de mindegyik mész alapú.  

Kötőanyag mennyisége függ a felhasználás területétől. A falazatba 1:2 arányban, födémbe aljzatba, ahol nem lényeges a nagyobb szilárdság ott 1:1 arányban keverendő. A víz mennyisége tapasztalat útján. 

Kenderbeton tulajdonságai

A világ számos laboratóriuma vizsgálta. A vizsgálati eredmények eltérőek is lehetnek, de az eltérések nem számottevőek. Ebből következtetve szinte mindegy melyik laboratórium eredményét, nézzük nagy eltérések nem lesznek.  Eltérések függnek a kenderpozdorjától, annak tömörségétől és egyéb tulajdonságaitól. Pont úgy, mint a fánál ami lehet puhafa, keményfa, stb. Az sem mindegy hol terem, mennyi vizet kap stb. Illetve a másik összetevőtől a kötőanyagtól. Vannak olyan területek ahol bitonyos tulajdonságok nem annyira fontosak pl: – fagytűrése a kenderbetonnak. Déli területek, melegebb részein nem is foglalkoznak vele. Lehetne még sorolni. 

Fontos lehet a keménység és a kötésgyorsaság, főleg a kezdeti kötésidő, szilárdulási tényező. Nem mindegy mikor bontható a zsaluzat, meddig munkálható meg a kenderbeton. Ez egy folyamatosan szilárduló anyag, ahol a kenderpozdorja mint összetevő, a mésszel reakcióba lépve fokozatosan kikristályosodik. Szinte megszünik mint szerves anyag.

Vizsgáljuk meg a kenderbetont

Minél nagyobb a sűsűsége annál erősebb, a tradicionális kenderbeton keverék. Minél magasabb a termikus tömeg (hőkapacitás) annál alacsonyabb a szigetelési érték. Ebből következtetve minnél több kötőanyagot keverünk a kenderbetonhoz annál erősebb, mint anyag, de annál gyöngébb hőszigetelő. Meg kell találni az ideális keverési arányt. A jó hír az, hogy nem nekünk, mivel ezt már több kísérletező kedvű ember és labor megtette.

kenderbeton vizsgálat

A Tradical® Hemcrete® keverék arányait általában a következőképpen határozzák meg: /Ausztráliában/

Standard-275         Hi Strength-330            Hi Insulation-220

kenderbeton keverék arány

Az alábbi táblázatokban láthatjuk a három kötőanyag-keverék arányaira vonatkozó különböző falvastagságok U és R értékeit. Az R-értékeket az U-érték inverzeként számították ki.

Tradical® Hemcrete® kenderbeton U ÉRTÉKEK

kenderbeton u érték

Tradical® Hemcrete®  R ÉRTÉKEK

kenderbeton R értékek

A Tradical® Hemcrete® közismert a stabil termikus falak készítésénél, de padlók és tető kitöltő szigetelésként is használható. A Tradical® Hemcrete® padlóknál, falaknál és tetőknél történő használatának optimális hatása, hogy a fűtés és hűtés nem jut ki és állandó marad. 

A Tradical® Hemcrete® egy nem szerkezeti, pehelykönnyű anyag, amely gőz fázisváltó jellemzőkkel rendelkezik – ezek alacsony energiafelhasználású épületek kialakítását teszik lehetővé, a negatív szénkibocsátási lábnyom elérésének lehetőségével.

kenderbeton vizsgálat

Tradical® Hemcrete®  kenderbeton előnyök

Könnyen használható

csomagok az elérni kívánt keverék függvényében keverendők

Alkalmazható

főfalnak, válaszfalnak, födémnek, aljzatnak, önthető alakra formálható – akár vakolat is készíthető – magába színezhető

Nem esik össze

24 órán belül felveszi az alakját – elhanyagolható a zsugorodása

Pehelykönnyű, alacsony sűrűségű

csökkenti a lábazat méretét

Tűzállóság

Termesz- és penészálló

Nagy szigetelő teljesítmény

légzsákok a kenderszárban – pozdorjában

A gőzfázis-váltó anyag hidrotermikus jellemzői

Hatékony termikus inercia a hőmérséklet

változás puffereléréséhez

Passzív páratartalom - és hőmérséklet - szabályozás

Széndioxid - Szénmegkötés a kender növekedése által

Újbóli kinyerés a kötőanyag - előállításból a mészkő szenesedése miatt

Kenderbeton műszaki termékadatok

kenderbeton műszaki termékadatok

* Különböző forrásokból kapott adatok, néhány adatot pedig különböző alapanyag-vizsgálatból gyártott anyagokon végzett tesztekből vezették le. A cél sűrűség a Tradical® Hemcrete® fal anyag vizsgálatából: 330 kg/m3. Néhány vizsgálati adat nagyobb sűrűségű mintákból.

Kendercell-kenderbeton rendelkezik Magyarországon ÉMI engedéllyel. 

Száma: A-31/2018 NMÉ 

Kendercell-Kenderbeton vásárlása esetén, kérem keressen!

Kapcsolat

kenderhazepites@gmail.com

+36/70/6080280