Kendertégla

A kendertégla alapanyaga a kendercell-kenderbeton, de már formába öntött és megszilárdult változata.

 

Egyik előnye, hogy nem kell megvárni a száradási és kötési időt, hanem azonnal felhasználható. A kendertéglák habarcsa a kenderpozdorja és kötőanyag 1:3 arányú keveréke természetesen víz hozzáadásával.

kendertégla

Kendertégla felhasználása

 

A kendertégla különböző méretekben fordul elő, alkalmas válaszfalakhoz és főfalakhoz előfalazatnak, valamint utólagos hőszigeteléshez is.

Utólagos szigetelésnél a kb, ytong méretű téglákat felfalazzuk és a fal-kendertégla közti távolságot lazább szerkezetű kendercellel kitöltjük.

A fal elkészülte után szinte azonnal vakolható, festhető.

A kendertégla előállításában különbözik a kenderbetontól. Míg a kenderbetont például zsalus megoldással kiöntjük, és úgy készítjük el a ház falazatát, ami egyúttal a szigetelés is egyben, ennél a megoldásnál a könnyű kendertéglákkal építjük meg a házunkat, szintén pillérvázas szerkezet igénybevételével.

Létezik olyan kialakítású kendertégla, amihez nem szükséges pillérvázas szerkezet hanem a falvastagságnak megfelelően csak fel kell falazni. Ebben az esetben meghatározott távolságokra speciálisan kialakított falazóblokkot helyeznek, ahol az előre kialakított nyíláson betont töltenek. Igy kialakul a teherhordó pillérváz. Ezt he egy kicsit tovább gondoljuk és nem hagyományos kendertégla formában készítjük el, hanem minden oldalról nútos verzióban akkor ebben az esetben nincs szükség kenderhabarcsra.

 

Kendertégla tulajdonságai

 

A kendertégla, akár csak a kenderbeton természetesen szabályozza az épület hőmérsékletét annak köszönhetően, hogy kiválóan képes elosztani a felhalmozódott hőt. Ez a nagy tehetetlenségű szigetelő blokk megvédi a lakásunkat:

Télen hideg ellen, mivel hosszú ideig megtartja a ház hőjét.

Nyáron a forróságtól azáltal, hogy megakadályozza a ház túlmelegedését.

Valódi hőpufferként fenntartja a belső hőmérsékletet, és jelentősen csökkenti a nappali és éjszakai hőingadozás hatását a házra nézve.

kendertégla tulajdonságai

 

Egy 60 mm-es kenderblokk a belső felújításokhoz ideális. Az anyag természetességéből fakadó előnyei mellett beépítéskor minimális helyet igényel. Kifejezetten kis helyiségek, régi tégla- / kőfalak vagy nedves válaszfalak szigetelésére alkalmas.

Az alábbi videóban látható, hogyan használják a kendertéglát:

Kendertégla ára

 

A kendertéglának egyetlen hátránya van, ez pedig az ára, elég drága. Magyarországon nem kapható, de be tudjuk szerezni. Sajnos ez a piac nagyon ár érzékeny ezért nagy keresletre nem számítunk.

Kapcsolat

kenderhazepites@gmail.com

+36/70/6080280