Kenderbeton szigetelés

A hőszigetelés fontosságát ma már senki sem vonja kétségbe. Egy jól leszigetelt háznál energiát takarítunk meg, így nem csak rengetegek spórolunk, de az ökolábnyomunk is jelentősen csökken. Ha házat/lakást építünk, vagy felújítunk az egyik eldöntendő kérdés mindig a megfelelő szigetelés kiválasztása.

 

A természetes, egészséges szigetelőanyagok közül a kendercell-kenderbeton számos előnnyel rendelkezik.

Az energiafelhasználása egy ilyen háznak minimálisra csökkenthető.

De mennyire jó hőszigetelő a kenderbeton szigetelés, és hogyan használjuk?

Kenderbeton szigetelés felhasználási területei

Kenderbeton szigetelést nem csak új építés házak esetében, hanem akár utólagos hőszigetelésnél is lehet alkalmazni, vályogházak, műemléki épületek külső belső szigeteléseként is felhasználhatjuk. 

Új épületek főfalainak készítése

 

Szükségünk lesz egy statikailag méretezett pillérvázas épületszerkezetre, mely lehet fából, fémből, vagy több szintes épületeknél akár betonból is. Az elkészült vázszerkezetet az alábbi módokon fejezhetjük be:

Kívülről-belülről egy 18-as OSB lappal bezsaluzzuk, ahol építő csavarokkal beállítjuk a falvastagságot és a síkot. Az így elkészült zsaluzatba a megkevert kendercell-kenderbeton szigetelést, mely egyben a falunk is, kb. 20-30 cm vastagságban rétegesen tömörítjük. Másnap a zsalu bontható és feljebb helyezhető. 35 cm-től már megfelel az érvényes hőtechnikai előírásnak.

Belülről felfalazzuk a főfalakat kendertéglával, kerámia téglával, ytongal- ki mivel szeretné. A külső síkra egy függőleges 5*5cm-es létravázat építünk kb. 1.5m-es távolságonként, ezt zsaluzhatjuk, vagy egyszerűen egy fújógéppel felfújjuk az anyagot a falra és a lécvázak között egy egyenes léccel lehúzzuk a felesleget. Ez a technológia alkalmas utólagos szigetelésre kívülről és belülről is. Mint belső szigetelés az alacsony para diffúziós tényezője miatt alkalmas. Ez az ÉMI szerint 3-4 között van. A levegő 1.

Födém szigetelés

 

Alkalmas vízszintes és ferde (tetőtér) szigetelésére. Mindkét esetben a javaslatom, hogy ne tömörítsük, hanem tömörítés nélkül csak húzzuk el, igazítsuk el. Száradás után jöhet a belső borítás. Ebben az esetben kevesebb anyag szükséges az elkészítéshez, és a hőszigetelési tulajdonságai is jobbak, mint a tömörített változaté. A hőtehetetlensége külföldi vizsgálatok szerint nagyon jó. Ez mit is takar? Közérthetően, télen lasabban hül ki, nyáron pedig nem melegszik át. Mitől van ez? A kenderpozdorja cellulóz tartalma háromszor annyi mint a befúlt cellulóz szigetelésé. A cellulóz szigetelés hőtehetetlenségi együtthatója 5 szöröse az ásvány és üveggyapotnak.

Aljzat szigetelés

 

Készülhet tömörített kivitelben, vagy párnafák közé lazábban elhelyezve, amire közvetlenül tehető a hajópadló, vagy egy kiegyenlítő réteg után a kerámia burkolat.

 

Az elkészített kenderbeton szigetelés képes egy termikus burkot létrehozni az épületünk körül, ezáltal gyakorlati hőhíd nem keletkezik.

Kenderbeton szigetelés tulajdonságai

 

A kender nem csak szigetel, de kiemelkedően magas cellulóz tartalmának köszönhetően a hőtároló képessége is magas! Vagyis, a kenderbeton képes hőt tárolni magában az anyagban (mint egy hatalmas tárolómelegítő). A kenderbeton nem egy „könnyű szigetelés”, hőtároló képességének és hőszigetelésének két hatalmas előnye van.

 

Először is lehetővé teszi az épület természetes szellőzését. Míg a modern, magasan szigetelt épületek csak a légmentességre támaszkodnak, vagyis, hogy a levegőt bent tartsák a könnyű szigetelés rétegeiben (ez zárt ablakok használatához vezet – a hő megtartása érdekében – csepegtető nyílásokkal és mechanikus hővisszanyerő rendszerekkel, hogy fenntartsák a beltéri levegő minőségét), a kenderbeton hőt tárol a falaiban (a naptól vagy a belső fűtésből nyer), ami az épület lehűlésekor lassan szabadul fel. Ez azt jelenti, hogyha szellőztetni szeretne egy kenderházban, akkor nem kell attól tartania, hogy a lakás pillanatokon belül kihűlne, mint a könnyűszerkezetes épületeknél.

 

Másodszor, mivel a kenderfal képes tárolni, illetve kibocsátani a hőt, ezért természetesen szabályozza a belső hőmérsékletet, így nagyon kevés fűtés vagy hűtés mellett állandó belső hőmérsékletet tartanak fenn. A kendercell-kenderbetonnal történő szigetelés után a ház megtartja a 8-9 celsius fokos különbséget a kinti és a benti hőmérséklet között, anélkül, hogy fűteni, vagy hűteni kellene. Így sokkal tovább tart az épület felmelegedése nyáron, illetve lehűlése télen, amivel igen sok elektromos energiát megtakaríthatunk.

R

Allergiamentes

Ha a családban bárki érzékeny, allergiás, akkor az egyik legideálisabb építőanyag, ugyanis NEM tartalmaz káros anyagot, így NINCS károsanyag-kibocsátása, mint a mesterséges építőanyagoknak. A mész tartalmának köszönhetően pedig vírus és baktériumölő hatású.

R

Környezetbarát

A kenderbeton 100%-ban természetes alapanyag – kenderpozdorja, víz, mész alapú kötőanyag keveréke – így lebomlik.

Az építés során a manapság elterjedt házakhoz képest sokkal kevesebb hulladék keletkezik, ami pedig mégis a földre hull, az mind beépülnek a talajba.

Az EN 15804 számításai szerint a kenderbeton megközelítőleg 90%-kal több szén-dioxidot tárol, mint ami az előállítása során felszabadul, így a mérlegfőösszeg mínusz 90% lesz, vagyis egy karbonnegatív építőanyagot kapunk.

R

Lélegző szigetelés

A légáteresztő falaknak köszönhetően nem penészedik.

Természetes páraszabályzó képessége miatt pedig mindig ideális a páratartalom a házban.

Nézd meg, milyen a kenderházban élni:

 

Szolgáltatásunk

 

Horesnyi Béla vagyok, én honosítottam meg Magyarországon a kenderházakat.

Többek között az én nevemhez köthető az első kenderházak felépítése is.

Közel húsz éve foglalkozom energiatakarékos épületek kivitelezésével, szerkezetkész és kulcsrakész változatban.

Generál kivitelezői tapasztalatommal szeretnék segíteni, hogy legmagasabb minőségben a legjobb áron legyen egészséges, energiatakarékos kenderházad, és így több évtizedig élvezhesd a kenderház nyújtotta előnyöket.

Vállaljuk:

 

  • Kenderház kivitelezése
  • Kenderház tervező, kivitelező ajánlása a megyéjében
  • ÉMI engedéllyel ellátott kendercell-kenderbeton, ami egész Europában engedélyeztetett
  • Szaktanácsadás
  • Szakemberek közvetítése

 

A kenderbetonnal történő építés nem kerülhet többe, mint a szokásos anyagokból történő építés.

Ez az összehasonlítás csak az építési költségeket veszi figyelembe. A kenderbeton extra hőteljesítményének köszönhetően jelentős megtakarításai lesznek, valamint az épület javítja lakóinak egészségét.

Kapcsolat

kenderhazepites@gmail.com

+36/70/6080280